Bergstömska gården my sweet home

Sista nattpasset för denna gång på 7dagar har det blivit 6 nattpass vilket börjar kännas. Igår var det beachväder äntligen.
Idag när jag sovit så åker jag till happis...har lite projekt på g och hoppas att saga får komma till hundvakten över helgen...

Huset där jag bor i Luleå
 
Galären köper Luleås äldsta hus LULEÅ.
 
Bolaget Galären har köpt en av Luleås äldsta fastigheter, Bergströmska gården på Rådstugatan för åtta miljoner kronor. - Det är bland annat närheten till våra övriga fastigheter i kvarteret som gjort att vi köpt Bergströmska gården, säger Gunnar Tåhlin, vd på Galären i Luleå. Köpet innebär att Galären binder samman flera egna fastigheter i kvarteret, där företaget just nu både bygger nytt och renoverar bostäder på Köpmangatan och Stationsgatan. Fastigheten, Sparven 16, är totalt 1 322 kvm och utgörs av två huskroppar som är byggnadsminnesmärkta. De består av sex affärs- och kontorslokaler samt tre lägenheter. Säljare är fastighetsbolaget Emx Bergströmska Gården AB. Överlevt stora bränder Bergströmska gården byggdes 1826 i det skick huset har i dag. Delar av gården är dock betydligt äldre. Exempelvis är huvudbyggnadens flygel mot Köpmangatan en gammal loftbyggnad från 1700-talets första hälft och är säkerligen stadens äldsta hus, enligt Luleå Hembygdsförenings minnesskrift "Forslunds i Rödlunds". Tomten där Bergströmska ligger bebyggdes ursprungligen i slutet av 1600-talet då borgaren Jöns Hermansson uppförde en gård på den plats där grannhuset, Rödlundska gården, står. Gården klarade sig vid stadsbranden 1762 och överlevde även den stora stadsbranden 1887. Kulturella värden säkras Galären kommer tillsammans med Norrbottens museum, Länsstyrelsen och Luleå kommun att restaurera fastigheten så att dess historiska och kulturella värden säkras. - Vi är mycket stolta över att kunna utöka vårt bestånd med Bergströmska gården. Beslutet att förvärva fastigheten grundas dels på dess bevarandevärde, dels på närheten till Galärens övriga fastigheter i kvarteret, däribland Sparven 14 där vi just nu bygger 43 nya lägenheter. Förvärvet känns också kulturhistoriskt ansvarsfullt eftersom fastigheten utgör en viktig del av Luleås historia, säger Gunnar Thålin, vd på Galären i Luleå.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0