new

ut med det gamla o in med nytt...
large (25)

Nyårsafton

Lågtryck ute ger högtryck på ortopeden

LULEÅ Lågtryck med regn och svår halka utomhus.

Då blir det högtryck i ortopeden på Sunderby sjukhus. Kön är lång med patienter som drabbats av frakturer.

– Det är otroligt mycket att göra, konstaterar Emmy Strandell, sjuksköterska.

En "frakturepidemi" orsakad av halkan i kombination med lägre bemanning under jul- och nyårshelgerna har gjort läget smått kaotiskt.

Både på operation och på avdelning 31, dit patienterna kommer före och efter operationerna.

– Vi har 43 vårdplatser normalt, men nu har vi bara 32. Dessutom är det så att de patienter som i normala fall kommer till dagkirurgen kommer direkt till oss nu. 90 procent av alla fall är jourfall. Vi är liksom "allting" här, säger Mari-Louise Carlsson, undersköterska.

Handledsbrott och fotledsbrott är vanligaste åkommorna. Extra operationslag är inkallade men det är ändå långa väntetider. Upp till tio dagar för vissa patienter.

– Det är ingenting annat att göra. De får vänta hemma och så rings de in när det blir tid. Sedan får vi stressa på extra mycket här för att få ut folk snabbt. Det är klart att omvårdnaden blir lite lidande, säger Emmy Strandell.

Patienter styrs också över till andra sjukhus och vårdinrättningar för att trycket ska lätta.

En av de som drabbats är Berit Lindgren från Stockholm, som halkade och ramlade i en trappa på juldagen när hon hälsade på svärfar i Arvidsjaur.

– Det blev ambulans, både till vårdcentralen i Arvidsjaur och sedan vidare till Sunderbyn, säger hon.

Hon opererades för fotledsbrott på fredagen, och väntade på lördagens eftermiddag på besked om utskrivning och sjuktransport hem till Stockholm.

– Jag vill ge personalen en stor ros. Trots att det varit så mycket patienter och de haft så mycket att göra så har jag fått bra vård och allting har flutit jättebra. Även på akuten gick det snabbt, säger Berit Lindgren.

Årets sista dag

Glamour besök uppe i norrland härmodagen 

Supermodell sov över i Harads


BODEN Den brittiska superemodellen Kate Moss har bott på Treehotel i Harads under december. Det var hennes födelsedagspresent till sin man.
 
 

 


God Jul


Måndag

En mulen dag men det blir en tur med sparken och sen simhallen för aquajogg...
 
 

Ledig lördag

Oj vad skönt med flera lediga dagar. Sov nu till 9 och det har ju inte hänt på jättelänge. Vackert ute -15 och gnistrande snö...ska ta en snabbdusch och ge mig ut på en långprommis med Mandy. Hon har sån energi och ska bara busa med Saga...vore skönt om de fick springa lösa och leka ute men det går inte om vi inte åker till stugan en sväng...

Imorgon ska vi på julkonsert med Samuli Edelmann
 

Lördag 7 dec

Ute är det lugnt och stilla. Ska strax hopp i bilen och åka till Luleå och jobbet. Imorgon är det redan 2a advent. Jag jobbar hela veckan och ledig fr lucia och helgen...Men det nalkas julledigt och semester efter nyår så det känns Så underbart och jag hoppas på en resa till SOLEN i januari...

RSS 2.0