kvällen

 
Nu är det blida ute och jag och J har gjort denna snögubbe och varit ute några timmar. Jätteskönt väder och en fin kväll.

Sista dagen på ett händelserikt år

Ja nu har vi kommit till sista dagen på detta år 2012.
Mycket har hänt och även om inte allt varit så bra så har det BLIVIT mycket bättre. Det är ju så att förändringar kan vara skrämmande och det gamla invanda tryggt och ibland tråkigt också.
Jag försöker vara den jag är och då känns det rätt tryggt att veta att när det blir förändringar...då klarar man av dem...

Jag har förlorat och jag har fått under detta år ...och att avsluta året 2012 känns lyckligt.
Jag tänker på mina vänner som har haft ett tuffare år...och jag önskar att det blir ljusare nästa år...våga chansa, våga leva och CARPE DIEM...

Kärlek Helena♥

Änglavinge

Denna växt är en gammal växt som hör till begoniasorten.
Bladen är gröna med vita prickar. Nu är de ljusgröna och sen blir de mörkare när det blir mera soligt ute.
Har den i norrfönster där den trivs ok men sägs att öster är bäst.
Jag har tagit skott och haft i söder men den växer inte.
 
När den blommar blir det klasar av små ljusrosa hjärtan

soft lördag

sov till 9 och väcktes av kl och huvudvärk. Lite tvättis och röja bland mössor i massor...ja Jo har ju varit mössfreak när hon bodde i Luleå
Plockat och donat efter flytten igår...inser att jag behöver mera garderober men löser det tillfälligt med snygga förvaringslådor...ska ge mig ut i handeln efter min dusch mm 

Portugal september 2012 fotonHibiskus min favoritblomma efter luktärt...nää båda är mina favoriter
 
 

Från Loule i Portugal utalas Lule


Hittade ett underbart kondis kafé i gammal stil med servitriser som serverade fikat. Dock var det inget som var glutenfritt...denna chesecake var glutenfri förutom botten som vi inte kunde äta.

Helt underbart bedårande gammeldags karusell


Johanna kanske kan fixa detta foto till min header
Elvis och Marilyn i Albufeira i Portugal :)
 
 
 
 

fredagkväll

Vilken tuff dag det varit...men jag har ändå varit effektiv och gjort allt jag skulle inklusive tvätt, städ och nu hemmakväll efter att varit till barnens pappa med ett av Johannas lass av böcker, tv, massa böcker.

Nu lagar J mat och jag njuter av ett glas bubbel och lite Happisnytt och nytt skvaller...


Flyttar idag från Bergströmska Gården

 
 

Här ska Luleås nya kulturoas skapas

Luleå. Bergströmska gården ska förvandlas till en levande kulturoas. 

Det är i vart fall Galärens målsättning då de nu inleder upprustningen av de gamla trähusen i centrala Luleå.


Fakta

Bergströmska gården är i dag enda kvarvarande handelsgården i Luleå från tiden före den stora stadsbranden 1887.

Det stora huset mot Rådstugatan byggdes 1826 av ryska timmermän och tog sex år att bygga. Den välbevarade panelen och listverken har förebilder i den finsk-ryska panelarkitekturen. Enligt antikvarisk expertis det bästa exemplet i Sverige på denna arkitekturstil.

Luleås äldsta byggnad är Rödlundsgården som byggdes 1716 och som ligger granne med Bergströmska gården.

De gula trähusen, som utgör Bergströmska gården, ligger på Rådstugatan, granne med stadshuset. Tomten har varit bebyggd sedan slutet av 1600-talet, men inget hus är kvar sedan den tiden.

Enligt de dokument som finns var det handlaren Christopher Bergström, som 1826 byggde det som i dag benämns som Bergströmska gården. Delar av de olika husen på gården kan dock vara från 1700-talet. Förutom själva huvudbyggnaden finns det flygelbyggnader, ett gårdshus, ett härbre, ett lusthus och en garagelänga.

Byggnadsminnesförklarad Gården blev byggnadsminnesförklarad 1992. I våras köpte Galären fastigheten för åtta miljoner kronor. Totalt handlar det om cirka 1.300 kvadratmeter som använts som lägenheter, frisering, kontor och annat. Det har byggts om och till under årens lopp. Invändigt är det en blandning av alla tidsåldrar. Det finns allt från spegeldörrar till furutak.

Dessutom äger Galären flera andra fastigheter i kvarteret, bland annat de nybyggda gårdshusen med 43 lägenheter och hyresfastigheter mot Stationsgatan. Något som också var en bidragande faktor till köpet.

- Läget är fantastiskt och vi vill rikta om hela fastigheten till en kulturell fastighet med publik verksamhet. Det ska inte bli några kontor eller lägenheter. Vi vill släppa in människorna hit, säger Gunnar Thålin, Galärens vd, entusiastiskt.

Ett hantverkscentrum Exakt vad det ska bli vet han inte i dag. Däremot har han många tankar och lösa idéer.

- I byggnaden mot gatan skulle man kunna ha ett kafé eller konditori av internationellt snitt. Man kan skapa ett hantverkscentrum med utställningslokaler. Kanske också ett konstgalleri, säger han.

Den stora innergården vill han också använda bättre. På sommaren skulle man kunna ha ett utekafé där och på vintern julmarknader och annat.

- I dag är hela innegården asfalterad. Tänk om vi kan återskapa gården som det såg ut en gång i tiden. Det kanske ligger kullersten under asfalten som vi kan ta fram, funderar Gunnar Thålin.

En projektledare Allt är i sin linda och massor med jobb återstår. Museet, länsstyrelsen, länsantikvarien och även kommunen är inkopplade för att allt ska gå rätt till. Galären har också anställt en speciell projektledare för Bergströmska gården, nämligen Simon Sundström. Målsättningen är att återskapa så mycket som bara är möjligt.

Allt går inte att återskapa till det ursprungliga. Exempelvis är garagelängan som står på gården i väldigt dåligt skick och måste rivas. Den är byggd på 1940-talet och har inget med den ursprungliga gården att göra.

- Man kanske inte behöver bygga ett likadant garage och vi ska inte heller ha några bilar inne på gården i framtiden. Tänk om man i stället skulle få bygga en modern glasbyggnad och ha utställningar i, säger han entusiastiskt.

Grannlaga uppgift Några hyresgäster har redan flyttat ut och i mars ska alla husen vara tömda. Sedan är förhoppningen att man ska kunna börja skrapa husen i maj och måla under juni. Och man måste måla med linoljefärg, använda linoljekitt med mera.

Hur mycket det kommer att kosta innan allt är färdigt vet man inte. Ekonomiskt kommer det säkert att bli svårt att räkna hem det hela.

- Men det här är roligt och vi får se det på lång sikt. Vi ska försöka ta tillbaka så mycket av det kulturhistoriskt intressanta som möjligt och vi har onekligen en grannlaga uppgift framför oss, avslutar Gunnar Thålin, som längtar att få komma igång med sitt stora kulturprojekt

Bra ide med kafé. Jag själv är jätteOFF efter att ha flyttat ut idag...10 år hann jag bo där. Dåvarande hyresvärd var Anders och Majden Forsén.

Så nu har jag stängt ännu en dörr detta år och ser fram mot nya dörrar som öppnas

 

Kärlek♥


AnnandagJul

Jahapp nu är den magiska julen över liksom...har jobbat och packat då jag varit hemma i lyan tillsammans med käre J. Han åkte med ett lass till Torneå idag och jag hoppas att han är hemma i luleå när jag slutar ikväll. Så innan jobbet idag åkte jag till mitt nya "hem" i Gammelstad. Så allt ordnar sig väl. Imorgon jobbar jag fm och sen ska jag vara ledig över nyår. Ska mysa efter att ha fått flytten klar.

På fm idag var J o jag o promma o fota i fin fin snömiljö runt udden.

dan före

 Nu är det bara -24 och rätt lugnt på jobbet...julefrid...
 
Jobbar fm imorgon på julafton
 
Sen ska vi fira en lugn och skön jul på Bergströmska Gården. Första och sista...första för att jag alltid åkt hem till Happis på julafton ifall jag jobbat. Sista för att jag flyttar ut på fredag...
                                    
    
   

Lördagkväll

Åkte till Luleå idag. Fint före i -30 grader och knappt någon trafik alls.
Rel lugnt so far på avd och vi ställde ut 3 hinkar med vatten utanför sköljrummet för att få fina islyktor till jul.

Fredag

Ledig dag och har köpt en jättedyr skinka samt stekt den i ugnen och griljerat. Nu står den ute på balkongen invirad i folie i -20 grader för att svalna.

Som mitt år varit av dörrar som stängts och nya öppnats.
Nästa vecka efter 10 år stänger jag dörren till myslyan på Bergströmska Gården.. och det är nog daxs för nya vindar igen..

Hittade denna glöggflaska från 2006 som jag fick av min dåvarande nya hyresvärd Wiveka. Har inte haft tid att dricka den ha ha...06 var året då jag körde igång firman.
Att jag nu hittade flaskan var nog menat för en tillbakablick och senare fick jag veta att vi som hyr Bergströmska gården måste flytta till våren då Galären startar upprustningen av husen...Jag bestämde mig igår att jag vill flytta vid årsskiftet...Dels känns det meningslöst att bo kvar när vi ändå måste flytta och dels för att jag vill börja nya året nytt....
.

Champagne från Portugal som öppnas till det nya året och nya utmaningar....
 

Tisdag

Vaknade tidigt så det blev en PW med Saga. Sen kaffe, dusch och en sväng på stan för lite julshopping till sönerna.
HM hade värsta rean idag och det mesta kostade 75-100kr...fyndade en svart spetskjol...den kan man ha på sommaren också eller nu till jul med snygga strumpisar till.

Skickade Johannas Paket till Paris och det var minsann inte billigt. Om den kommer till jul tror jag inte men man kan ju aldrig veta...dessutom glömde jag en del viktiga saker som skulle med...

Dan före dan före....

1 v till jul. Tillbaka på jobbet efter semester. Vädret har lugnat ner sig och det är jättehärligt ute.

3:e Advent

Saga sänder en Adventskram till Johanna i Paris

Fredag kväll

Efter att ha kommit från 30 graders sommarvärme till -5 grader och snö inser man att det är här vi bor och det är här vårt liv är och ärligt talat skulle jag nog inte vilja bo i Egypten men en resa då och då känns helt ok.Vår Housekeeper gjorde detta fina hjärta av ett badlakan...och lite blommor och blad...

 

fredag

 
 
Hemkommen från en härlig vecka i Sharm el shejkh. Sol värme och vila.


Här foton från El Hadaba in Egypt 

 
 
 
 

Torsdag

Snart semester och Detur meddelade att flygtiden har ändrats till 12.50 imogon...


Ondag

Kylan håller i sig så jag tog bussen till jobbet idag. ikväll får vi julbuffé på jobbet eftersom de som är lediga åker och äter på restaurang :)
Jag och min elev Sara dukade fint så vi hoppas vi får äta i lugn och ro allihop tillsammans.

På fredag börjar min ledighet och det bär av till Sharm el Shejkh...sol värme och slappa...behövs nu i december...


1.a advent


Idag fyller Gävles engen halmbock 46 år...

Lördagkväll i Happis...
1400 personer kom till Arena Polarica och det var publikrekord. Tillsammans med en stor och röststark djurgårdsklack blev det, trots förlusten, en minnesvärd kväll för hockeyvänner i östra Norrbotten.


RSS 2.0