Hemma igen

Lite osmidig blev resan men nu är vi äntligen hemma
<div class="byline italic">Bild: Göran Ström</div>

Luleåplan tvingades landa i Finland

Landningsbanan var för isig och hal på Luleå Airport vilket tvingade ett charterplan att vända till Uleåborg.
13:25 skulle ett charterplan från Gran Canaria ha landat på Luleå Airport. Men på grund av väderleken var landningsbanan inte tillräckligt säker att landa på.

– Just då var inte bromsvärdena tillräckliga på banan, säger Ann-Christin Viklund, flygstationschef vid Luleå Airport.

Flygplanet, som tillhör flygbolaget Tomas Cook, fick istället vända om och landa i Uleåborg i Finland där de hemresande resenärerna fick vänta på bättre tider. Samtidigt fanns charterbokade resenärer i Luleå som väntade på att få åka med samma flyg ned till Gran Canaria.


Det var länge oklart hur kraftiga förseningarna skulle bli. Luleå Airport hade personal på plats på landingsbanan som arbetar halkbekämpning. Målet var att flygplanet skulle vända tillbaka från Uleåborg så snart som möjligt.

– Vi sitter och väntar på klartecken för att de ska komma hit. Så fort det har skett så blir det en ny avgångstid. Planen är att få hem flygplanet så snart som möjligt.

Tre timmar senare än beräknat kunde charterplanet till slut landa i Luleå och byta passagerare. Vädret ska ha varit boven i dramat.

– Det var nog en kombination av lite is och lite snö som gjorde att det just då inte var tillräckliga bromsvärden, säger Ann-Christin Viklund.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0